Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki z pastą Tahini

Bułki z pastą Tahini

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 243

Dodano:

Odsłon: 12834

Puszyste,naprawdę smaczne.Dodatek pasty Tahini sprawia,że różnią się nieco od tych,które zwykle kupujem w sklepie.Warto spróbować!

Składniki

  • drożdże świeże, 20 g
  • LUB drożdże instant, 1 łyżeczka
  • cukier, 2 łyżeczki
  • Mąka pszenna, 400 g.
  • mleko(lekko podgrzane), 250 ml
  • Miękkie masło, 50 g.
  • sól, 1 płaska łyżeczka
  • pasta Tahini(do nabycia w eko-sklepach), 1 łyżka
  • UWAGA:jeżeli kupimy soloną pastę Tahini,automatycznie mniej solimy!
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozcieram w miseczce z cukrem,dolewam troszkę lekko podgrzanego mleka i odstawiam,żeby drożdże"ruszyły".

  2. Do miski przesiewam mąkę,resztę składników rozkładam po bokach,rozczyn z drożdży wlewam do dołka,który robię w mące.Zagniatam ciasto(ok. 15 min.).Ciasto fajnie się wyrabia,nie klei się do rąk.Gdyby jednak się kleiło?Nie podsypujemy mąką tylko smarujemy ręce oliwą i zagniatamy dalej.W razie potrzeby powtarzamy.

  3. Z wyrobionego ciasta formujję kulę,spryskuję ją oliwą,wkładam do miski,przykrywam szczelnie folią spożywczą i odstawiam w możliwie ciepłe miejsce,żeby podwoiło objętość.

  4. Kiedy ciasto wyrośnie,wykładamy je na blat spryskany oliwą i formujemy bułki(mi wychodzi 10-12 szt.).Nakrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30-40 min.

  5. Rozgrzewamy piekarnik do 230 st. C.Bułki smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy sezamem.

  6. Bułki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na"wyższe piętro"."Piętro" niżej stawiam naczynie,do którego wsypuję szklankę kostek lodu.Po 5 min. zmniejszam temp. do 200 st. C i piekę jeszcze 15-20 min.(to zależy od piekarnika,muszą się ładnie zarumienić).

  7. Przepis SPAPUGOWAŁAM ;-) z PRACOWNI WYPIEKÓW.Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ethela 01 sierpnia 2010 Bez przesady,to taka ciekawostka,wyjdą dobre i bez niej:-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 01 sierpnia 2010 Dziękuję za odpowiedź i rozumiem, że ta pasta to najważniejszy składnik. Postaram się ją zdobyć. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ethela 01 sierpnia 2010 Pasta Tahini to miazga z ziaren sezamu.Można i bez niej,tylko wtedy nie będą to bułki z pastą Tahini;-)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 01 sierpnia 2010 Ślicznie wyglądają te bułeczki, ale nie mam pojęcia co to jest pasta Tahini i czy bez niej można upiec te apetyczne bułeczki?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń