Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki z Sezamem

Bułki z Sezamem

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 8576

Dodano:

Odsłon: 285

Polecam na weekendowe śniadanie :-) Posmarowane masełkiem i swojską konfiturą lub miodem,rozpływają się w ustach,a do tego kubek ciepłego kakao...

Składniki

  • 12 szt.
  • 200 ml ciepłego mleka lub wody
  • 100 g letniego roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 25 g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki suchych
  • ok.500 g mąki pszennej
  • 1 jajko L(białko dajemy do ciasta a żółtko zostawiamy do posmarowania bułeczek)
  • ziarna sezamu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy w mikrofali,odmierzamy resztę składników,mąkę przesiewamy do miski,do małej miseczki wkruszamy świeże drożdże,zasypujemy łyżką cukru,i łyżką przesianej mąki,zalewamy ciepłym,ale nie gorącym mlekiem,mieszamy do rozpuszczenia się drożdży,odstawiamy miseczkę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 min.
    Do przesianej mąki wsypać cukry i sól,wymieszać,wlać wyrośnięte drożdże,oraz roztopione letnie masło,wbić białko,następnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera,gładkie i elastyczne ciasto odchodzące od misy miksera.
    Wyrobione ciasto odstawić na 1 godz.w ciepłe miejsce do podwojenia objętości,przykryć ściereczką.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków.
    Z każdego kawałka kulamy długi,cienki wałek długości ok.45 cm,następnie związujemy w luźny supeł,

  2. pozostałe końce zawijamy spiralnie,tak aby końce znalazły się pod spodem.
    Tak powstałe wianuszki układam na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,przykrywam ściereczką i odstawiam do napuszenia na 20 min.
    Napuszone bułeczki smaruje pędzelkiem,żółtkiem rozcieńczonym z łyżka wody,sypie sezamem,

  3. wstawiam do nagrzanego piekarnika na 25-30 min.
    Piekę w temp.180 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń