Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki z Ziarnami.

Bułki z Ziarnami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 320 Ocena: 4485

Dodano:

Odsłon: 314

No cóż piszę to chyba już kolejny raz ;-) Jedne z lepszych bułek jakie jadłam,z dodatkiem mąki razowej,bez zbędnych ulepszaczy,smaczne i syte a do tego z dużą ilością ziaren.

Składniki

  • 10 szt.
  • 450 g mąki pszennej typ 550
  • 150 g mąki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
  • 1 łyżka soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 360 ml letniej wody
  • 80 g pestek słonecznika
  • 20 g pestek z dyni
  • 30 g siemienia lnianego
  • 30 g białego sezamu
  • Pasta:
  • 30 g mąki żytniej
  • 40 ml wody
  • Dodatkowo:
  • Ziarna do posypania bułeczek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Odmierzyć wszystkie składniki,następnie drożdże pokruszyć do miseczki,wsypać cukier,łyżkę mąki pszennej,wlać 3 łyżki letniej wody,dokładnie wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 min.
    Mąki przesiać do miski,wsypać sól,ziarna(możecie dobierać swoje ulubione ziarna)

  2. i wymieszać,dodać resztę składników,czyli wyrośnięte drożdże,olej,oraz letnią wodę,wyrobić ciasto,nie powinno być zbite,powinno odchodzić od ręki lub misy miksera i jeszcze delikatnie kleić się do dłoni,miskę smarujemy olejem i wrzucamy wyrobione ciasto,

  3. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godz.lub do podwojenia objętości.
    Po tym czasie ciasto wykładamy na lekko oprószony mąką blat,krótko wyrabiamy,dzielimy na pół, i każdy kawałek ciasta wyrabiamy na wałek długości 28-30 cm,spłaszczamy dłonią wierzch wałka,dzielimy na 4-5 prostokątów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,pozostawiamy do napuszenia na 20 min.
    Następnie przygotować z mąki żytniej i wody pastę,którą posmarujemy bułki, dzięki niej ziarna będą się trzymały,pasta powinna mieć taką konsystencje,aby można było bez problemu ją rozsmarować łyżką po wierzchu bułek,posypać ulubionymi ziarnami

  4. i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C na 25-30 min. do zrumienienia,upieczone bułki studzimy na kratce.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 15 czerwca super pomysł z tą pastą,na pewno wypróbuję,pozdrawiam serdecznie :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń