Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki zottułki - bułki typu chałka

Śniadania

Autor: Sigurda

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 29

Dodano: 29.03.2016

Odsłon: 535

Bułki zottułki to bułki typu chałka wykonywane na oryginalnej śmietanie Zott. Z podanych tutaj proporcji wychodzą 2 średniej wielkości brytfanny.

Składniki

  • 0,5 kg mąki "Babuni"
  • Śmietana Zott Natur 12% - opakowanie 180 g
  • 1 jajko
  • 40 g drożdży
  • Łyżka cukru
  • Szczypta soli
  • ewentualnie 1/3 szklanki mleka
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta
    Połączyć śmietanę, drożdże i cukier. Rozmieszać ze szczyptą soli i dodać żółtko, a następnie wyrobić. Jeśli ciasto będzie za gęste dodać odrobinę mleka. Napełnić gotową masą brytfanny do ciasta (2 średniej wielkości). Zostawić aż do wyrośnięcia.

  2. Pieczenie
    Następnie upiec w piecyku w temperaturze 150°, aż zrumieni się na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć z foremek na deskę.
    Smacznego!
    Podziękowania za przepis dla mamuchy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń