Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułki żytnie, śniadaniowe.

Bułki żytnie, śniadaniowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1069 Ocena: 11266

Dodano:

Odsłon: 330

Śniadaniowe bułki żytnie z ziarnem słonecznika. Polecam.

Składniki

  • mąka żytnia 700 g typ 720
  • mleko ciepłe 400 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • drożdże świeże 30 g
  • olej rzepakowy 8 łyżek
  • ziarna słonecznika do posypania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka, cukrem drożdże i pozostałe ciepłe mleko.

  2. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.

  3. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.

  4. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto.

  5. Z ciasta formujemy 6 bułek. Górną część bułki moczymy w wodzie i obtaczamy w ziarnie słonecznika. Bułki układamy na wcześniej przygotowanej blasze.

  6. Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

  7. Po 60 minutach wyrastania nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.

  8. Upieczone bułki stygną.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 26 lipca I znów przepisik "na po wakacjach". Wytrzymam. Mariolko, kociołek SUPER. Hit działkowy ! Wielkie podziękowania od całej rodzinki i znajomych za ... pyszne żarełko :) :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń