Do góry

Desery Przepis na:

Buraczana babka wielkanocna

Buraczana babka wielkanocna

Autor:

Przepisów i artykułów: 2129 Ocena: 11958

Dodano:

Odsłon: 643

Pyszne ciasto na stół świąteczny. Przepis jest prosty, a babka udaje się zawsze.

Składniki

  • Buraczki ćwikłowe starte 2 szklanki
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Cukier trzcinowy 1 ½ szklanki
  • Jajka 4 szt.
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • musli ½ szklanki (mogą być bakalie)
  • Cukier puder do posypki
  • Wiórki kokosowe do formy
  • Tłuszcz do formy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Żółtka utrzeć z cukrem, następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, buraczki i dobrze utrzeć. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą i wymieszać delikatnie łyżką. Dodać musli i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki z kominem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 24 marca Ciasta z buraczkami jeszcze a ni nie robiłam ani nie jadłam a chętnie skorzystałabym z Twojego przepisu bo babeczka wygląda super:) Mam pytanie:czy buraki są wyczuwalne w smaku i i jak długo zachowuje świeżość?

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń