Do góry

Desery Przepis na:

Buraczana sałatka i śledź na bagietce

Buraczana sałatka i śledź na bagietce

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Buraczana sałatka i śledź na bagietce"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. porcji, czas ok. 80 min; porcja – 240 kcal, cena 1,50 zł.

  2. Buraki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, włóż do garnka z osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości (45-60 minut). Odlej, pozostaw do ostudzenia, a potem obierz ze skórki i zetrzyj na tarce jarzynowej. Wyszorowane buraki możesz również upiec do miękkości w piekarniku.

  3. Obierz umyte jabłko. Przekrój je na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne. Miąższ poszatkuj drobno lub również zetrzyj na tarce, dodaj do buraków. Obierz czerwoną cebulę. Połowę pokrój w piórka, resztę posiekaj.

  4. Posiekaną czerwoną cebulę dodaj do buraków z jabłkiem, wymieszaj. Połącz z łyżką majonezu. Przygotowaną sałatkę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  5. Ogórki konserwowe (lub kiszone) osącz z zalewy, pokrój w plasterki. Osączone filety śledziowe podziel na 6 kawałków. Jeśli śledzie są bardzo słone, włóż je wcześniej do miseczki z wodą lub mlekiem i pozostaw na dwie godziny do wymoczenia. Osącz.

  6. Pszenną bagietkę przekrój wzdłuż, a następnie każdą połówkę pokrój na 3 kawałki. Na kawałkach pieczywa rozłóż sałatkę z buraków, plasterki ogórka oraz filety śledziowe. Kanapki dekoruj piórkami czerwonej cebuli oraz opłukanymi listkami natki.

  7. . Sałatkę przygotuj dzień wcześniej i odstaw do lodówki.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń