Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Buraczane szarpańce z pieczarkami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 46
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 116
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 35
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 46
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 116
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 35
Składniki
Filet z kurczaka myję pod zimną bieżącą wodą, ew. oczyszczam z białych błonek i osuszam papierowym ręcznikiem. Następnie kroję mięso w dość drobną kosteczkę.
Burak obieram cieniutko, płuczę. Pieczarki oczyszczam, pocierając wilgotnym ręcznikiem papierowym. Oba ścieram na tarce o dużych otworkach.
Paprykę opłukuję, osuszam i kroję w drobną kosteczkę. Żółty ser ścieram natomiast na tarce o małych otworkach. Mięso łączę z burakiem, pieczarkami oraz papryką i żółtym serem. Do składników wbijam jajko, dodaję mąkę i przyprawy. Mieszam.
Przygotowaną masę nabieram dużą łyżką i kładę na rozgrzany na patelni tłuszcz, formując zgrabne kotleciki. Smażę na małym ogniu z obu stron. Osączam na papierowym ręczniku.
<strong>Joanna Tokarz z Ptaszkowy</strong>Źródło: Tina