Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Buraczany hummus"
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 20
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 49
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1823
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 20
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 49
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1823
Składniki
Ciecierzycę przełóż do miski wraz z zalewą. Buraczki oczyść, opłucz, odetnij liście (zużyj np. do sałatki). Ułóż na blasze i upiecz do miękkości lub pokrój w plastry i ugotuj. Ostudź.
Miękkie buraczki posiekaj, dodaj do ciecierzycy. Zmiksuj na gładką pastę. Dodaj pastę sezamową (tahini), przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany czosnek, sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz oliwę. Całość starannie wymieszaj.
Pastę dopraw do smaku solą, umieść w miseczce. Na suchej patelni upraż 1-2 łyżki ciemnego sezamu. Posyp buraczany hummus. Udekoruj pokruszonym białym serem oraz posiekanym koperkiem. Podawaj do pieczywa.
Czas ok. 50 min; porcja – 130 kcal, cena 1,30 zł.Źródło: Świat kobiety