Do góry

Przekąski Przepis na:

Buraczki ala carpaccio

Buraczki ala carpaccio

Autor: perpetuum

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 37

Dodano: 20.08.2012

Odsłon: 8341

Buraki czerwone to jedno z najzdrowszych warzyw, a ta sałatka jest najprostszą i najszybszą, jaką można z nich wykonać. Nie wymaga gotowania, jest gotowa w 5 minut, zdrowa i bardzo smaczna. Świetna jako dodatek do mięs lub jako przystawka. Carpaccio buraczane.

Składniki

  • Burak czerwony, 3 sztuki
  • Ogórek kiszony, 1 mały
  • sól, pieprz, do smaku
  • olej, 1 łyżka
  • cytryna sok, do smaku
  • rekawica gumowa, ochrona :)
  • czosnek (dla smakoszy), 1 ząbek (opcjonalnie)
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zakładamy rękawiczki gumowe :) następnie 3 średniej wielkości buraki obieramy ze skórki, płuczemy.

  2. Buraczki i ogórka kiszonego cieniutko szatkujemy na szatkownicy. Im cieniej poszatkowany tym lepszy efekt smakowy. Buraczki powinny być poszatkowane jak na carpaccio.

  3. Plasterki buraka i ogórka kiszonego przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodajemy olej. całość delikatnie ręką uzbrojoną w rękawiczkę gumową mieszamy tak, ażeby wszystkie plasterki równomiernie pokryły się olejem i przyprawami. smakosze mogą dodać ząbek czosnku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń