Do góry

Sałatki Przepis na:

Buraczki na ciepło

Buraczki na ciepło

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3746

Dodano:

Odsłon: 3548

Buraczki na ciepło to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu.

Składniki

  • Buraki 1 kg
  • Czosnek 1 ząbek
  • Cebula 1 szt.
  • Jabłko 1 szt.
  • Majeranek 3 łyżeczki
  • Ocet jabłkowy 1 łyżka
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz naturalny do smaku
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Cukier 1 łyżeczka
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraki bez obierania ugotować do miękkości, następnie po wystudzeniu obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
    Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
    Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  2. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i delikatnie podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać buraki i jabłko. Smażyć ciągle mieszając przez około 20 minut, w trakcie dodać jeszcze kilka łyżek oleju, aby buraki się nie przypaliły.

  3. Do buraków dodać cukier, ocet jabłkowy, sok z cytryny, majeranek, pieprz ziołowy i smażyć jeszcze przez około 10 minut, po czym przyprawić do smaku pieprzem naturalnym i solą. Buraki powinny mieć zachowaną strukturę wiórków z tarki, dlatego bardzo długo ich nie smażyć, gdyż powstanie zbyt miękka forma papki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 października 2017 Otóż to, do obiadu idealny dodatek, pycha :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń