Do góry

Przekąski Przepis na:

Buraczki na ciepło przyprawione kminkiem

Buraczki na ciepło przyprawione kminkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 286 Ocena: 2942

Dodano:

Odsłon: 94

Mój ulubiony i wielokrotnie przetestowany przepis na buraczki na ciepło. Przed laty dostałam go od znajomej, a receptura pochodzi podobno z Chrzanowa. Nie wiem, na ile jest to tamtejszy przepis regionalny, a na ile fantazja pochodząca z domowej kuchni autorki, ale te buraczki są niezwykle aromatyczne i naprawdę smaczne!

Składniki

  • 0,5 kg ugotowanych buraków, startych na dużych oczkach tarki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka zimnej wody + 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki octu jabłkowego (a raczej do smaku)
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka masła (weganie zastępują np. olejem kokosowym)
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W rondlu połącz cukier, wodę i skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj dokładnie i powoli doprowadź do wrzenia, nieustannie mieszając. Składniki połączą się, tworząc gęsty kisiel.

  2. Do mieszaniny dodaj utarte buraczki, kminek, pieprz, sól i ocet jabłkowy. Gotuj delikatnie przez jakieś 5 minut, mieszaj i pilnuj, by się nie przypaliło.

  3. Na koniec dodaj surowe masło. Wymieszaj i podgrzej do rozpuszczenia tłuszczu, po czym zaraz podawaj. Tak przyrządzone buraczki są gorące, pachnące i przepyszne! Takie właśnie przygotowuję najczęściej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń