Do góry

Przetwory Przepis na:

Buraczki na Zimę.

Buraczki na Zimę.

Autor:

Przepisów i artykułów: 309 Ocena: 4129

Dodano:

Odsłon: 7932

Robię je co roku z babcinego przepisu,są uniwersalne,do ziemniaków,do zupy jak i na ciepło można podawać.Buraczków zimą idzie u nas dużo,cześć robię również z papryką pokrojoną w drobną kosteczkę.

Składniki

  • 5 kg buraków
  • 1 szkl.octu
  • 1 szkl.cukru
  • 2 łyżki soli
  • jak daję paprykę to 4-5 szt.pokrojoną w drobną kosteczkę.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraki umyć,oczyścić,usunąć korzenie,ułożyć ciasno w garnku i zalać zimną wodą,gotować w zależności od wielkości buraków godz.lub trochę dłużej do miękkości,odlać wodę i wystawić na dwór do wystygnięcia,następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub jak u mnie wrzucam do blendera kilka sek.i efekt jak z tarki ;-) Starte buraki zasypuje solą,cukrem i wlewam ocet(uwaga buraczki buraczkom nierówne także dobrze jest posmakować i nie dać na raz pełnych szkl.octu i cukru),dokładnie mieszam i napełniam wymyte i suche słoiki do 3\4 wys.ubijając łyżką.
    Ranty słoików wycieram ściereczką do sucha,to samo dekielki,zakręcam,i pasteryzuje ok.15-20 min.od momentu zagotowania.
    Wyjmuje z garka i ustawiam do góry dnem do wystygnięcia,następnie odwracam i gdy całkowicie wystygną wynoszę do piwnicy to tyle,a zimą jak znalazł takie buraczki,wrzucam je do barszczu również.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń