Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Buraczki w śmietanie"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 191
Polecam.
Odsłon: 897
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 202
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9309
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 191
Polecam.
Odsłon: 897
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 202
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9309
Składniki
czas ok. 80 min; porcja – 250 kcal, cena 1,50 zł
Buraki wyszoruj sta rannie, pozostaw ze skórką. Włóż do garnka, zalej osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości (45-60 minut). Wyjmij, odcedź, pozostaw do całkowitego ostudzenia.
W tym czasie obierz, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym cebulę. Poszatkuj ją drobno. Przestudzone buraki obierz ze skórki, ponacinaj i lekko wydrąż. Wydrążone części miąższu pokrój w kosteczkę.
W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła. Zeszklij 3/4 porcji cebuli oraz obrany i posiekany ząbek czosnku. Dodaj ryż. Chwilę smaż razem, mieszając. Zalej 2 szklankami wody. Gotuj, aż ryż wchłonie płyn. Wymieszaj z posiekanymi ziołami.
Na reszcie masła przesmaż pozostałą cebulę i pokrojone buraczki. Posyp mąką, zasmaż. Zalej śmietanką. Gotuj sos do zgęstnienia. Dopraw solą i pieprzem. Buraczki podawaj na ryżu, polane sosem.Źródło: Świat kobiety