Do góry

Przetwory Przepis na:

Buraczki z czosnkiem na zimę i sok do barszczu

Buraczki z czosnkiem na zimę i sok do barszczu

Autor:

Przepisów i artykułów: 333 Ocena: 9014

Dodano:

Odsłon: 1731

Buraczki te to moja ulubiona sałatka na zimę z wszystkich przetworów, mogłabym się nimi zajadać i zajadać .Bardzo dobrze doprawione, w zimie idealne, choć ja robię zawsze ich tyle żebym mogła się nimi cieszyć o każdej porze roku. Produktem ubocznym sałatki jest przepyszny sok do barszczu. Traktuję go jak zakwas do barszczu, który jest bardzo dobrze doprawiony. Polecam każdemu.

Składniki

  • 2 kg buraczków
  • 2 duże cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • Zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 166 ml octu 10% ( ja daję troszkę mniej niż 3/4 szklanki)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duża łyżka soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 4 goździki
  • 4 liście laurowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraczki gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy, obieramy (najlepiej jeszcze lekko ciepłe) i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Buraczki mieszamy z cebulą i czosnkiem.

  2. Składniki zalewy wrzucamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem tak około 2 minuty.

  3. Odcedzamy przyprawy i gorącą zalewą zalewamy buraczki.

  4. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Nie trzeba ich chować do lodówki, nie zepsują się.

  5. Po tym czasie buraczki odcedzamy i wkładamy je do wyparzonych małych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut od zagotowania wody.

  6. Pozostały sok z odcedzania buraczków doprowadzamy do wrzenia i gorący przelewamy do wyparzonych słoiczków i również pasteryzujemy go 15 minut od zagotowania wody.

  7. Po ugotowaniu słoiki z buraczkami jak i sokiem odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

  8. ;-D

  9. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń