Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Buraczkowy rarytas"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 65
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 131
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 53
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 65
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 131
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 53
Składniki
Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obierz cebulę i jeden ząbek czosnku, pokrój w kos- teczkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i całe gałązki tymianku. Smaż na małym ogniu (przez około 3 min).
W oddzielnym garnku zagotuj bulion razem z tartymi buraczkami, koncentratem z buraków, rozgniecionym ząbkiem czosnku, pieprzem do smaku i ewentualnie solą. Garnek z bulionem trzymaj na malutkim ogniu.
Na patelnię z cebulą wsyp ryż i wymieszaj. Po minucie smażenia wlej wino i gotuj 3 min. Na patelnię wlej 1 wazową łyżkę bulionu razem z buraczkami. Wymieszaj i gotuj do czasu, aż cały płyn się zredukuje. Dodawaj kolejne łyżki bulionu i gotuj jak poprzednio, aż do wyczerpania bulionu, przez ok. 30 min. Po tym czasie ryż powinien być ugotowany al dente, a buraczki zrobić się miękkie (w razie konieczności dodaj więcej bulionu).
Odstaw patelnię z ognia. Wyjmij gałązki tymianku i rozgnieciony ząbek czosnku. Dołóż natomiast masło oraz 3 łyżki sera typu parmezan, dobrze wymieszaj. Risotto nałóż na talerze, posyp płatkami migdałów, resztą parmezanu oraz tymiankiem.Źródło: Tina