Do góry

Desery Przepis na:

Burek

Burek

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 187

Dodano:

Odsłon: 13736

Po kocie pora na psa.Przecież to bracia

Składniki

  • Biszkopt-8 jajek,0,75 szklanki cukru,1,5 szklanki mąki,
  • Biszkopt okrągły-3 jajka,0.5szkl.cukru,0.75szkl.mąki
  • Bita śmietana-0,75litra śmietany 30%,2 łyżki cukru,1 cukier wanilinowy 16g,2 łyżki żelatyny,0,5 szklanki przegotowanej wody;Nas
  • Krem cytrynowy-2 margaryny Palma,2 jajka,0.5szkl.cukru,aromat cytrynowy,1 łyżka spirytusu
  • Masa cukrowa dekoracyjna,barwnik spożywczy czarny,czekolada,sok owocowy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopty robimy podobnie-jajka ubijamy z cukrem,łączymy z mąką,wylewamy do formy,pieczemy 45min.w temp.175*C.Okrągły dobrze jest wypiec 2-3 dni wcześniej aby dobrze wysechł.Prostokątny biszkopt kroimy poziomo na 4 placki,jeden odkładamy.Krem śmietankowy-żelatynę moczymy w 0.5szkl.zimnej wody,potem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Śmietanę schłodzoną wraz z cukrami ubijamy,dodajemy żelatynę,3 placki przekładamy kremem śmietankowym(można je nasączyć sokiem owocowym)Schładzamy,następnie wycinamy owalny kształt tułowia psa,ścinki przyklejamy u góry torta kształtując grzbiet.Z okrągłego wycinamy głowę

  2. Z placka odłożonego biszkoptu wycinamy uszy,łapy i ogon. Krem cytrynowy-jajka z cukrem ubijamy na puszysto,osobno ubijamy margaryny,łączymy,dodajemy spirytus,kilka kropel aromatu.Za pomocą końcówki do dekoracji robimy sierść psa,głowę mocujemy za pomocą szpikulców do szaszłyków,uszy za pomocą wykałaczek.Z masy cukrowej robimy nos i oczy..Uff...nareszcie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosse 14 lutego 2014 aż żal zjeść takiego Burka,boski jest:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 23 kwietnia 2012 Takiego samego Burka widziałam na innym portalu kulinarnym więc przypuszczam że to Twój bo te wypieki są jedyne w swoim rodzaju:-))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BobMars39 06 lipca 2011 Dzięki za dobre słowa,czekam na konkretne pytania i postaram się odpowiedzieć po urlopie.Pozdro.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marynka89 02 lipca 2011 No wykonanie mega podziw dla cierpliwości ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lolusl 29 czerwca 2011 Witam serdecznie,czy można ten przepis odrobinę szczegółowiej i jaśniej?Chciałabym zrobić,a jestem nie bardzo wtajemniczona i niektórych rzeczy ciężko mi rozszyfrować.:)
Z góry dzięki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 29 czerwca 2011 prawdziwy przyjaciel, aż szkoda go jeść :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Meg_KR 28 czerwca 2011 Zajefajny piesio,sporo pracy,ale talent i fantazja najwięcej miały udziału.Niestety tylko mogę ocenić na 5 bo na więcej nie pozwalają.Aż szkoda go kroić i jeść :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 23 czerwca 2011 Pracochłonny, ale za to jaki efekt-ode mnie 5 za dekoracje i pomysł:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń