Do góry

Dania główne Przepis na:

Burger z podsmażoną cebulką

Burger z podsmażoną cebulką

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 3748

Dodano:

Odsłon: 337

Pewnie każdemu z Was przychodzi kiedyś ochota, aby skusić się na coś mocno kalorycznego i niezbyt zdrowego. W takich przypadkach najlepiej wybrać coś co mimo wszystko jest dobrej jakości, a najlepiej przygotować samemu, bo wtedy mamy całkowitą pewność co tak naprawdę jemy. My ostatnio skusiliśmy się na burgery. Starałam się wybrać produkty dobrej jakości, wśród których nie zabrakło cebulki, którą tym razem wcześniej podsmażyłam, dzięki czemu zyskała słodki smak. Muszę się pochwalić, ze wyszło naprawdę dobrze :)

Składniki

  • Burgery wołowe (dobrej jakości) 4*100 g.
  • Bułki z sezamem 4 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Cebula czerwona 1 szt.
  • Ogórki konserwowe 3-4 sztuki
  • Pomidor 1-2 szt.
  • Ser topiony tostowy 4 plastry
  • Sałata lodowa ok. 10 liści
  • Majonez ok. 5 łyżek
  • Ketchup ok. 5 łyżek
  • Masło klarowane 1 łyżka
  • Olej rzepakowy 1 łyżka
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso usmażyć na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, przez ok.3-5 minut z każdej strony. Usmażone mięso położyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

    Pomidora umyć i pokroić w grube plastry.
    Ogórki konserwowe pokroić w paski.
    Cebule białą i czerwoną pokroić w krążki i podsmażyć na maśle klarowanym.
    Ketchup wymieszać z majonezem.
    Sałatę umyć i poszarpać na mniejsze kawałki.
    Bułki przekroić na pół.

    Dolną część bułki posmarować sosem majonezowo-ketchupowym, następnie położyć warstwowo:
    liście sałaty,
    pomidory,
    ogórki konserwowe,
    kawałek mięsa,
    cebulę białą i czerwoną,
    ser i przykryć górną częścią bułki również posmarowaną sosem.

  2. Tak przygotowane burgery włożyć do rozgrzanego piekarnika na ok. 5-7 min.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń