Do góry

Dania główne Przepis na:

Burgery wołowe klasyczne

Burgery wołowe klasyczne

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 98

Dodano:

Odsłon: 522

Nic tak nie smakuje moim znajomym i rodzinie jak domowy Big mak ;) Przepis na bułeczki do burgerów znajdziesz na moim profilu.

Składniki

  • 800 mielonej wołowiny (polecam karkówkę zmielić samodzielnie kub inne tłustsze kawałki)
  • 2 łyżki oleju np.rzepakowego
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • Bułki do hamburgerów
  • Sałata
  • Pomidor
  • Cebula
  • Ogórek konserwowy lub kiszony
  • ser cheddar
  • sos do hamburgerów lub ketchup wymieszany z majonezem
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ok 3min, dzielimy mięso na 4 części.Zwilżamy dłonie wodą i formujemy płaskie okrągłe burgery,większe niż średnica bułek (skurczą sie przy smażeniu).Smażymy na 2 łyżkach oleju ok 3-4 min z każdej strony,bądź dłużej jeżeli chcemy mięso całkiem wysmażone.

  2. Gdy mięso się smaży,podgrzewamy w piekarniku bułki z plastrem sera,kroimy warzywa i składamy burgera,nie żałując sosu. Podajemy z frytkami lub samodzielnie.

    Sos do burgerów to: wymieszaj: 4 łyżki majonezu stołowego, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżeczki musztardy stołowej, gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń