Do góry

Przekąski Przepis na:

Burgery z cukinii i ricotty

Burgery z cukinii i ricotty

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 594 Ocena: 11981

Dodano: 18.11.2014

Odsłon: 37940

Zdrowo i smacznie

Składniki

  • 2 cukinie (ok. 50 dag)
  • 20 dag ricotty
  • 10 dag bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki marynowanych oliwek bez pestek
  • 2 cebule dymki
  • papryczka chili
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinie umyłem , osuszyłem , odciąłem końce , pokroiłem w kostkę. Dymkę oczyściłem opłukałem , posiekałem razem ze szczypiorem. Chili umyłem , usunąłem nasiona i posiekałem razem z osączonymi z zalewy oliwkami.
    Rozdrobnione warzywa włożyłem do miski , dodałem pokruszony ser , żółtka, bułkę tartą i posiekaną natkę. Doprawiłem solą i pieprzem. Masę warzywną starannie wymieszałem i na koniec połączyłem z ubitym na sztywno białkami.
    Uformowałem małe placuszki. Na patelni rozgrzałem olej. Włożyłem burgery i usmażyłem na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 09 stycznia Super przepis. Bardzo lubię cukinię więc to danie do zrobienia "od zaraz". Do plagiatorka. Dzięki. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 18 listopada 2014 Boskie, zdrowe, wyraziste w smaku i bardzo aromatyczne te Twoje burgery - pycha! :D

16 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń