Do góry

Dania główne Przepis na:

Burgery z kotletem z jajek

Burgery z kotletem z jajek

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 81

Dodano:

Odsłon: 8490

Kotlety z jajek smakują chyba każdemu, a dzieci za nimi przepadają. Żeby były dla nich bardziej atrakcyjne, podaję je jako burgery - w zwykłej bułce, z paroma warzywnymi dodatkami.

Składniki

  • 6 jajek
  • 7 bułek pszennych, mniejszych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 niepełna szklanka bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 6 listków sałaty
  • 1/2 pokrojonej w paski czerwonej papryki
  • ketchup
  • olej rzepakowy do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 5 jajek gotujemy na twardo. Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

  2. Rozdrobnioną bułkę namaczamy w mleku, około 20 minut.

  3. Do startych jajek dodajemy surowe jajko, odciśniętą z mleka bułkę, szczypiorek, bułkę tartą, sól i pieprz. Masa nie powinna być zbyt zbita.

  4. Formujemy okrągłe, niezbyt grube kotlety, o średnicy bułek. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoty kolor.

  5. Burgery podajemy w małych bułeczkach, z warzywami i ketchupem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia 25 lutego 2018 Fajny pomysł, na pewno zachwyci każde dziecko :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 grudnia 2014 Fajna propozycja. Uwielbiam takie bezmięsne i domowe odpowiedniki fastfoodów.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń