Do góry

Dania główne Przepis na:

Burgery z kurczaka z posypką sezamową

Burgery z kurczaka z posypką sezamową

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 287

Dodano:

Odsłon: 13545

Pyszne, soczyste i mięciutkie burgery z piersi kurczaka. Zmielona papryka, cebula i czosnek nadały im niezwykłego aromatu. Panierka z krakersów i sezamu dodatkowo urozmaiciła smak!

Składniki

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 biała cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g żółtego sera
  • 2 łyżki świeżego szczypiorku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • Panierka:
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 6 krakersów
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filet z piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mięso przekładamy do rozdrabniacza lub maszynki do mielenia. Dodajemy posiekaną cebulę, kawałki papryki i ząbki czosnku. Całość rozdrabniamy na gładką i drobną masę. Mięso z warzywami przekładamy do osobnej miski. Dodajemy starty na bardzo drobnej tarce żółty ser, posiekany szczypiorek, bułkę tartą i jajko. Masę wyrabiamy na gładką i jednolitą. Doprawiamy solą i pieprzem, ponownie wyrabiamy. Z mięsnej masy formujemy okrągłe i płaskie burgery.
    Krakersy mielimy na drobny pył (możemy rozgnieść je tłuczkiem). Dosypujemy bułkę tartą i biały sezam. Wszystko mieszamy. W panierce obtaczamy burgery. Mięso smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanej z olejem patelni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń