Do góry

Desery Przepis na:

Cake pops

Cake pops

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 461

Dodano:

Odsłon: 12768

Lizaki z ciasta, deser z odzysku z dowolnymi składnikami, uformowany w kulki, zaczepiony na patyku, schłodzony, oblany czekoladą i udekorowany. Tak w skrócie.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W przypadku cake pops wykonanie, proporcje zależą od ilości ciasta które nam zostało(obojętnie jakie, czekoladowe, drożdżowe czy tak jak w moim przypadku orzechowe). Placek należy pokruszyć na bardzo drobne kawałeczki.

  2. Oryginalnie do ciasteczkowych lizaków dodaje się serek kremowy, ja z racji tego że moje ciasto było niedopieczone i bardzo wilgotne nie musiałam tego robić. Dodałam za to pokruszone herbatniki i trochę rumu. Jeżeli jednak zamierzcie zrobić cake pops z suchego ciasta, dodajcie do niego serek kremowy i wymieszajcie tak, aby powstała lepka, wilgotna masa.

  3. Z takiej masy formujemy dość duże kulki(jedna kulka z ciasta z dużej łyżeczki). Kulki odstawiamy na godzinę do lodówki.

  4. W tym samym czasie topimy czekoladę(mi do 15 dużych kulek wystarczyły 2 tabliczki).

  5. Do kulek przyczepiamy patyczki, wykałaczki(długie) i oblewamy je ostudzoną czekoladą. Zdobimy cukrowymi ozdobami, odstawiamy do ostygnięcia do lodówki lub w jakieś inne zimne miejsce. Przechowujemy w zimnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń