Do góry

Desery Przepis na:

Cake pops - ciasteczka na patyku

Cake pops - ciasteczka na patyku

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1770

Dodano:

Odsłon: 1865

Przepis na pyszne ciasteczka na patyku cake pops. Ciasteczka o smaku czekoladowym, bardzo pyszne.

Składniki

  • składniki na biszkopt: 20 dag mąki 6 jajek 20 dag cukru pudru 5 dag kakao
  • pozostałe składniki: 1 serek mascarpone 1 cukier waniliowy
  • 1 polewa czekoladowa10 dag miękkiego masła
  • kolorowe cukiereczki do ozdoby drewniane patyczki do szaszłyków
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pieczemy biszkopt - białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dosypując cukier puder. Dodajemy żółtka, mąkę i kakao. Mieszamy, przelewamy do brytfanki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez ok 30 minut. Biszkopt studzimy. Kruszymy w rękach lub za pomocą tarki o dużych oczkach.
    Do pokruszonego biszkoptu dodajemy cukier waniliowy, serek mascarpone oraz miękkie masło. Całość mieszamy ze sobą tak aby powstała nam masa, z której formujemy małe kulki - mi wyszło ponad 20 sztuk. Kulki chłodzimy w lodówce przez około 2 godziny.

  2. Po tym czasie przygotowujemy patyczki - skracamy je za pomocą noża lub nożyczek na odpowiednią długość - zostawiamy patyczki z końcówką w szpic aby można było cake pops wpić w dynie lub inną przygotowaną wcześniej podstawę. Przygotowujemy polewę Helio według instrukcji. Wyjmujemy kulki z lodówki i wbijamy w nie wcześniej namoczone w czekoladzie patyczki. Zostawiamy do wystygnięcia. Cukiereczki wsypujemy do małych miseczek lub na talerzyki. Polewę znowu rozgrzewamy i moczymy w niej kulki a następnie obtaczamy w kolorowych cukierkach i wbijamy np. w dynię.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń