Do góry

Zupy Przepis na:

Caldo verde PL

Caldo verde PL

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 60

Dodano:

Odsłon: 265

Caldo Verde - prosta, szybka zupa, która przeniesie cię na obiad do Portugalii.

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 200 g kapusty włoskiej
  • 200 g Chorizo
  • 1,5 l bulionu
  • 3 Ząbki czosnku
  • Cebula
  • Papryka Chili do smaku
  • 3 listki laurowe
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Natka pietruszki
  • Oliwa z oliwek
  • Opcjonalnie jako dodatek do zupy – Paluchy Grissini z oliwą.
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż 2-3 minuty posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i przesmaż jeszcze chwilę.

  2. Przełóż wszystko do garnka i zalej bulionem. Dodaj w całości, obraną z białej błonki/skórki kiełbasę Chorizo i 3 listki laurowe. Zagotuj i gotuj aż ziemniaki będą miękkie.

  3. Wyjmij listki laurowe i kiełbasę. Dopraw do smaku papryczką chili, pieprzem, solą i zmiksuj na gładki krem.

  4. Dodaj poszatkowaną kapustę włoską i pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo. Zagotuj i gotuj ok. 10 minut.

  5. Kiedy kapusta zmięknie, serwuj zupę. Polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp świeżą natką pietruszki.

    Paluchy Grissini – opcjonalnie możesz zaserwować jako dodatek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń