Do góry

Desery Przepis na:

Całuski wampira

Całuski wampira

Autor:

Przepisów i artykułów: 656 Ocena: 9970

Dodano:

Odsłon: 1526

oryginalne, krwiste ciasteczka na halloween :-)

Składniki

  • miekkie masło 14 dag
  • cukier 1/2 szkl.
  • jajko 1
  • sól szczypta
  • dżem malinowy 1/2 słoika
  • mąka ok. 2 szkl.
  • ajerkoniak 2 łyżki (opcjonalnie) lub aromat rumowy
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło utrzec z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, sól i ajerkoniak lub aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę i ucierać mikserem, a pozniej rękoma na gładką, jednolitą masę. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 45 min.
    Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wycinać nieduże kółka. Na środek połowy ciastek wylożyć dżem i przykrywać drugim krążkiem, dociskając do siebie tylko brzegi, tak aby dobrze sie zlepily. Wykałaczką zrobić 2 dziurki (dosyć głębokie - inaczej dżem nie wypłynie na zewnątrz). Wyłożyć na natłuszczoną blachę i piec ok. 15-20 min. w temp. 180 stopni. Jeśli dziurki się zatkają, krwawe ślady można namalować delikatnie już po upieczeniu. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń