Do góry

Desery Przepis na:

Całuski z książki Małgorzaty Musierowicz "Na gwiazdkę"

Całuski z książki Małgorzaty Musierowicz Na gwiazdkę

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 1069

Zrobiłam je przed świętami. Są raczej (wg. książki) daniem wigilijnym, ale niekoniecznie. Czas i temperatura pieczenia nie są w przepisie dokładnie podane. Lukier jest dość... Hm... Kłopotliwy, a przynajmniej nie "rozlewa" się tak jak to mówiła autorka w trakcie pieczenia, ale bardzo możliwe, że tylko mnie:-). Ciastka same w sobie są raczej niezbyt słodkie, ale z lukrem są bardzo dobre.

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta (żółtka, masło i mąkę) zagnieść na gładką masę i rozwałkować cienko, ale niezbyt:)

  2. Składniki lukru ubić w mikserze.

  3. Wycinać kieliszkiem (lub szklanką, czy foremką) okrągłe ciasteczka i rozsmarować na nich lukier (nie na całym ciastku, tylko na środku, bo lubi się rozlewać, patrz Zalety dania).

  4. Piec... W niezbyt gorącym piekarniku, aż lukier przybieże kolor beżowy i stwardnieje (ja piekłam w różnych temperaturach i czasie, ale tak 180 stopni przez... 45 min-godzinę - trzeba poprostu sprawdzać).

  5. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń