Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Calzone to pyszne, cieplutkie, duże drożdżowe pierożki !!! Jeśli nie masz pomysłu na obiad lub na kolacje to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu !!!
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 72
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7768
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 47
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 72
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7768
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 47
Składniki
Cebulę, umyte pieczarki i paprykę pokroić w kostkę. Następnie wszystko razem udusić zaczynając od zeszklenia cebuli. Na osobnej patelni usmażyć mięso mielone. Na koniec wszystko wrzucić do miski i połączyć dodając starty ser (ewentualnie doprawić do smaku).Odstawić do wystudzenia. Do wysokiej miseczki wlać szklankę ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce.
W międzyczasie do miski wrzucić 3 jaja, dokładnie rozkłócić, dodać roztopioną margarynę i połowę mąki. Dokładnie wymieszać mikserem (mieszadła świderki). Następnie do ciasta dodać łyżeczkę soli, papryki słodkiej i czosnku. Wymieszać. Na koniec dodać drożdże, resztę mąki i mieszać do uzyskania gładkiej i sprężystej masy. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na ok.0,5 cm i przy pomocy talerza (ja użyłam deserowego) wyciąć koła. Na każde koło nakładać farsz i zlepić tak samo jak pierogi. Każdy calzone nasmarować rozkłóconym jajem i układać na blachę wysmarowaną tłuszczem. Piec ok.30-35 min. w rozgrzanym piekarniku do 180°.