Do góry

Przekąski Przepis na:

Calzone

Calzone

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 549

Dodano:

Odsłon: 89641

Coś dla wielbicieli pizzy w innej formie. W wersji mini idealne jako zakąska na imprezkę. W naszym domu pojawiły się przypadkiem jako efekt wykorzystania resztki ciasta i dodatków na pizzę i wzbudziły taki podziw, że na stałe wpisały się do menu ;P

Składniki

  • CIASTO:
  • -mąka pszenna, 350g
  • -woda, 150 ml
  • -drożdże świeże, 15 g
  • -oliwa, 30 g+ 1 łyżka do sosu
  • -jajko, 1 szt
  • -cukier, szczypta
  • -sól, 1 łyżka (płaska)
  • opcjonalnie można dodać do cista suszone zioła (bazylia, oregano itp)
  • Sos:
  • -pomidory rozdrobnione z puszki (najlepiej bez skórki i pestek), 400 g
  • -przecier pomidorowy, 45 g
  • -cebula, 1 średnia
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, cukier, do smaku
  • Dodatki:
  • co kto lubi i ile kto lubi :) U mnie:
  • -ser, salami, papryka, kukurydza, szynka,
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. SOS: Cebulkę pokroić w drobną kostkę i przysmażyć na oliwie. Dodać pomidory oraz przecier i dusić aż sok odparuje (sos powinien być dość gęsty). Na koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, oregano i bazylią.

  2. CIASTO: Drożdże wymieszać z cukrem i wodą. Do miski wsypać mąkę, sól, wbić jajko i wlać oliwę oraz wodę z drożdżami i cukrem. Całość dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Wtedy wyrobić raz jeszcze przez około 2-3 minuty. Gotowe ciasto podzielić na części ( ilość zależy od tego jakiej wielkości pierożki chcemy otrzymać). Jeśli mają być wielkości normalnej pizzy złożonej na pół, ciasto dzielimy na 2 części. Jeżeli natomiast mają wyjść malutkie calzone- na 16 części. Ja zazwyczaj dzielę ciasto na 8 części.

  3. Każdą część należy cienko rozwałkować, posmarować sosem (zostawiając czyste brzegi), nałożyć dodatki i zlepić jak pieroga.

  4. gotowe pierożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w rozgrzany do 250 stopni piekarniku przez 10 minut. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

AtaAta42 19 marca 2012 Świetny pomysł. Przepis wykorzystałam , wyszło pycha !!!!! Dzięki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dewa1 28 maja 2011 Ciasto wychodzi, mięciutkie, bardzo dobre, choć do tego przepisu musiałam dać więcej mąki. Pycha :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monique21 28 marca 2011 a zeby to jeszcze zatłuścić to ja bym zapiekła z żółtym serem ^^.
pycha :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zabecka 11 lutego 2011 Uwielbiam pizze i różne jej wcielenia wiec z wielka chęcią spróbuje ten przepis. A dodatki które napisałaś w 100% są dla mnie!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

palooka 06 lutego 2011 Super przepis, niedługo mam imprezę w domu. Na pewno wykorzystam przepis:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 06 lutego 2011 Dla mnie trzy proszę :) W moim menu także zagości na stałe. Każdy może dać swoje ulubione dodatki ekstra!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń