Do góry

Dania główne Przepis na:

Calzone a'la mexicana

Calzone a'la mexicana

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4340

Dodano:

Odsłon: 6632

Calzone z nadzieniem a'la meksykańskim. Pewnie daleko im do oryginału ale w mojej rodzinie wszystkim smakowała ta wersja.

Składniki

  • Ciasto: 60 dag mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • 1 jajko
  • Farsz: 400 g kiełbasy
  • 200 g wędzonego boczku
  • 500 g pieczarek
  • puszka fasoli czerwonej
  • puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 250 g sera żółtego
  • majeranek, bazylia, oregano
  • papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • ketchup
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, dodajemy ciepłe mleko, olej i drożdże. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce aż podwoi objętość.

  2. Farsz: Cebulę drobno siekamy. Kiełbasę i pieczarki kroimy w półplasterki a boczek i paprykę w kostkę. Fasole i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kiełbasę i boczek (bez tłuszczu bo wystarczająco dużo wytopi się go z boczku w trakcie smażenia), po chwili dodajemy cebulę. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy aż woda wyparuje i całość lekko się podsmaży. Na koniec dodajemy paprykę, kukurydze i fasolę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku ziołami, papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Farsz odstawiamy żeby trochę ostygł.

  3. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Dzielimy na 12 w miarę równych części. Każdą kawałek ciasta rozwałkowujemy na cienkie koło o średnicy ok. 20 cm. Każdy placek smarujemy niewielką ilością ketchupu zostawiając ok. 2 cm wolnego od brzegu. Na połówce każdego placka nakładamy porcję nadzienia i posypujemy startym serem. Wolne brzegi placka smarujemy wodą, składamy na pół i formujemy dużego pieroga dobrze sklejając brzegi. Pierogi przekładamy na blaszkę a ich wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 15-20 min. Podajemy z sosem czosnkowym. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń