Do góry

Dania główne Przepis na:

Calzone - drożdżowe pierogi z piekarnika z kurczakiem i brokułem

Calzone - drożdżowe pierogi z piekarnika z kurczakiem i brokułem

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4680

Dodano:

Odsłon: 30155

Drożdżowe pierogi z piekarnika z kurczakiem, brokułem, pieczarkami, papryką i serem. Taka zawijana pizza :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 60 dag mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • Farsz:
  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 brokuł
  • 40 dag pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 30 dag sera żółtego
  • sól, pieprz
  • papryka słodka, majeranek, bazylia
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, wlać mleko, olej i drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość.

  2. Farsz: Brokuł podzielić na małe różyczki i ugotować na pół miękko. Pieczarki pokroić w plasterki i udusić. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na małej ilości oleju, dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, przyprawić solą, pieprzem, ziołami i usmażyć. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, odcedzony brokuł i pieczarki. Wymieszać i doprawić jeśli jest potrzeba.

  3. Ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Każdą z części rozwałkować na cienkie koło. Na połowę każdego nałożyć nadzienie, zostawiając ok. 2 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, farsz przykryć ciastem i uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi przełożyć na blaszkę. Wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 200 stopni ok. 15-20 min. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń