Do góry

Dania główne Przepis na:

Canelloni z wołowiną, ricottą i pomidorami

Canelloni z wołowiną, ricottą i pomidorami

Autor: andalmatiner

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 251

Dodano: 15.04.2018

Odsłon: 160

Bardzo smaczne i efektowne danie na spotkanie z przyjaciółmi i nie tylko.

Składniki

  • 1 op. makaronu canelloni
  • 400 g ligawy wołowej zmielonej
  • 1 szalotka
  • 250 g sera ricotta
  • 250 g sera mascarpone
  • 100 g parmezanu (starty na tarce)
  • 1 puszka pomidorów krjonych
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 20 listków bazylii
  • do smaku: sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, gałka muszkatołowa świeżo starta
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Szalotkę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie.

    2. Dodaj mielone mięso.

    3. Dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.

    4. Gdy mięso się podsmaży przełóż je do miski.

    5. Odstaw aby przestygło.

    6. Do mięsa dodaj sery i w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

    7. Rurki canelloni zanurz w zimnej wodzie na około 5 minut.

    8. Faszeruj wnętrze rurek pastą mięsno-serową i włóż do naczynia żaroodpornego.

    9. Na wierzch wyłóż pomidory oraz śmietankę.

    10. Dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

    11. Rozłóż listki bazylii.

    12. Naczynie żaroodporne włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C z termoobiegiem lub 200°C bez termoobiegu na 30-40 minut.

    12. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń