Do góry

Dania główne Przepis na:

Cannelloni z mieloną wołowiną

Cannelloni z mieloną wołowiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27994

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Cannelloni z mieloną wołowiną"

Składniki

  • Po 2 cebule i ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • po łyżce masła i koncent. pomidor
  • olej
  • pieprz
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 3 łyżki śmietany 18 proc
  • sól
  • 15 dag żółtego sera
  • op. ca nnelloni
  • 40 dag pomidorów
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebule obierz, op łucz i osusz, a następnie pokrój w kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Oczyszczoną marchewkę zetrzyj na?tarce jarzynowej o?dużych oczkach.

  2. W rondlu na?łyżce oleju zeszklij połowę posiekanej cebuli i?czosnek. Dodaj startą marchewkę (możesz także dodać posiekane łodygi selera naciowego). Mięso przesmaż na suchej patelni i?przełóż do?rondla z cebulą. Dodaj koncentrat pomidorowy. Przypraw solą i?pieprzem (możesz dodać do?smaku zioła prowansalskie). Duś około 10 min. Zdejmij z ognia, pozostaw do?ostudzenia.

  3. Po przestudzeniu do?mięsa dodaj śmietanę i?połowę startego żółtego sera. Wymieszaj. Farszem nadziewaj surowe rurki makaronu cannelloni. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ułóż w nim przy- gotowane cannelloni.

  4. Na kolejnej łyżce oleju przesmaż pozostałą cebulę. Dodaj sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Duś na małym ogniu, cały czas mieszając, około 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sosem polej cannelloni, posyp resztą startego żółtego sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do?temp. 200 st. i zapiekaj ok.?45 min.

  5. Czas ok. 90 min; porcja – 450 kcal, cena 3,60 zł.

  6. Dobra rada: Przed faszerowaniem makaron możesz podgotować, by był elastyczny.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń