Do góry

Dania główne Przepis na:

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 355

Dodano:

Odsłon: 758

Rurki makaronu wypełnione mięsem w sosie pomidorowym, przykryte beszamelem

Składniki

  • opakowanie makaronu cannelloni (18-20 rurek)
  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • przecier pomidorowy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g sera żółtego
  • sos beszamelowy:
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 500ml mleka
  • sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na patelni. Następnie dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy. Zlewamy z patelni tłuszcz, dolewamy wodę (ok 3/4 szklanki) i dodajemy przecier pomidorowy. Sos przyprawiamy do smaku: solą, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi.

  2. Blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Rurki makaronu wypełniamy mięsem w sosie pomidorowym i układamy ciasno w foremce.

  3. Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy produkty się połączą, dolewamy powoli zimne mleko i cały czas mieszamy. Sos solimy, można dodać gałki muszkatołowej. Gdy sos będzie gładki i gęsty, ściągamy go z palnika.

  4. Na ułożone rurki makaronu wylewamy sos beszamelowy. Cannelloni pieczemy pod przykryciem ok.15 minut w temp. 190°C. Następnie wierzch posypujemy startym serem i pieczemy ok. 20-25 minut bez przykrycia.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń