Do góry

Dania główne Przepis na:

Cannelloni ze szpinakiem w beszamelu

Cannelloni ze szpinakiem w beszamelu

Autor: agnieszkacrow

Przepisów i artykułów: 146 Ocena: 4644

Dodano: 04.05.2012

Odsłon: 8572

Szpinak zawsze kojarzył mi się z koszmarem szkolnych stołówek. Mimo tego, że już od jakiegoś czasu nie chodzę do szkoły - przekonałam się do niego całkiem niedawno. Nie żałuję :)

Składniki

  • opakowanie mrożonych liści szpinaku
  • opakowanie makaronu cannelloni
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • szklanka mleka
  • 30 dag sera żółtego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • Gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mrożony szpinak wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Rozmrażamy na wolnym ogniu. Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Gdy się już zarumienią - wrzucamy do szpinaku i dusimy ok 10 min.

  2. Śmietankę mieszamy z jajkiem i wlewamy do szpinaku, całość mieszamy i dusimy aż odparują płyny.

  3. Tak przygotowanym farszem nadziewamy surowe cannelloni. Układamy je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym wcześniej masłem.

  4. Sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki masła, zdejmujemy z ognia i dosypujemy 4 łyżki mąki. Mieszamy aż powstanie gładka masa. Następnie dolewamy szklankę mleka, z powrotem wstawiamy na palnik i podgrzewamy do uzyskania jednolitej gęstej masy - ciągle mieszając. Dodajemy żółtko i połowę startego żółtego sera.

  5. Cannelloni zalewamy beszamelem a wierzch posypujemy pozostałym startym serem żółtym.

  6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni ok 30-40 min. Potem piekarnik wyłączamy i pozostawiamy danie w piekarniku jeszcze na ok. 15 min.

  7. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

awepa 06 maja 2012 Wygląda smakowicie:-) Uwielbiam szpinak. Do ulubionych :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ik-a 06 maja 2012 Pyszniutki przepis :-) Jak można nie lubić szpinaku? Zwłaszcza w połączeniu z makaronem i serem?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń