Do góry

Przekąski Przepis na:

Caponata

Caponata

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 9463

Dodano:

Odsłon: 11741

Caponata

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • garść zielonych oliwek bez pestek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • opcjonalnie: oliwa extra virgin
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Bakłażana kroimy w mniejsze kawałki (nie za małe) i smażymy na oliwie do zrumienienia. Pod koniec smażenia dorzucamy pokrojone w plasterki czosnek i cebulę. Po minucie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory, całe oliwki, doprawiamy octem, solą, pieprzem i oregano, smażymy około 10-15 minut. Na koniec całość posypujemy natką i mieszamy. Ja przed podaniem, "skropiłam" caponatę jeszcze oliwą extra virgin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń