Do góry

Dania główne Przepis na:

Caponata wg Michela Morana

Caponata wg Michela Morana

Autor:

Przepisów i artykułów: 471 Ocena: 7271

Dodano:

Odsłon: 1993

Caponata to rodzaj gulaszu z bakłażana. Pyszne danie pochodzi z Sycylii. Podaję przepis wg M Morana, ale oczywiście nieco przeze mnie zmieniony. Ja bakłażan zastąpiłam młodą cukinią, która nie potrzebowała solenia.

Składniki

  • młoda cukinia żółta 300 g
  • pomidory malinowe 300 g
  • 1 seler naciowy
  • 1 czerwona cebula
  • Oliwa z oliwek 100-150 ml
  • cukier 10 g
  • jabłuszka kaparowe 20 g
  • czarne oliwki 50 g
  • bazylia pęczek
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 1 liść laurowy
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Młodą cukinię kroimy w kostkę i wystarczy.
    Starszą dobrze jest posypać solą, odstawić, po 15 minutach przepłukać i osączyć na sitku.
    Pomidory obieramy ze skórki, wyjmujemy miąższ z nasionami, a pozostałą część kroimy w kostkę.
    Seler naciowy kroimy w plasterki, cebulę siekamy.
    Na patelni rozgrzewamy część oliwy i krótko obsmażamy cukinię.
    Następnie przekładamy cukinię na sitko, a na patelni smażymy 2-3 minuty pomidory, seler i cebulę.
    W czasie smażenia przyprawiamy solą, pieprzem,pokruszonym liściem laurowym,ziołami prowansalskimi i cukrem.
    Następnie na patelnię wrzucamy cukinię, plasterki kaparów, oraz oliwki, mieszamy.
    Pod koniec dodajemy posiekaną bazylię i dolewamy resztę oliwy.
    Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 12 sierpnia Januszu816 w obecnych czasach biszkopty nie są biszkoptami itd.
A z nazewnictwem Caponaty Gulaszem spotkałam się już nie raz, więc jak widzisz nawet to nie mój wymysł.Pozdrawiam.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

janusz816 12 sierpnia Nazywanie tej potrawy gulaszem to nadużycie. Caponata to nie gulasz

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń