Do góry

Desery Przepis na:

Cappuccino

Cappuccino

Autor:

Przepisów i artykułów: 632 Ocena: 9164

Dodano:

Odsłon: 10309

smaczne, lekkie, ekspresowe, niezbyt slodkie ciasto bez pieczenia

Składniki

  • Masa cappuccino:
  • mleko 200ml
  • cappuccino waniliowe 10 dag
  • śnieżka w proszku 1op.
  • mascarpone 25 dag
  • żelatyna 5 płaskich łyżeczek
  • Masa budyniowa:
  • budyń śmietankowy bez cukru 2
  • cukier 4 łyżki
  • mleko 0,5l
  • margaryna 8 dag
  • dodatkowo:
  • herbatniki ok. 10 dag
  • czekolada gorzka kilka kostek
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Tortownicę (21cm) posmarowac tłuszczem i wyłożyć na dnie i po bokach papierem do pieczenia. Herbatnikami wyłożyć dno tortownicy.

    Masa budyniowa:
    Mleko podzielić na pół, jedną część zagotować z margaryną i cukrem, drugą wymieszać z budyniami, gdy mleko się zagotuje, przygotować budyń. Gorący wyłożyć łyżką na pokruszone herbatniki, przykryć kolejną warstwą połamanych herbatników (dzięki temu, że budyń jest gorący, herbatniki idealnie zmiękną). Całość pozostawić do ostygnięcia.


    Masa cappuccino:
    Mleko zagotować, dodać proszek cappuccino, dokładnie wymieszać i schłodzić. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie (2/3 szkl.), pozostawić do wystygnięcia. Do zimnego mleka z cappuccino wsypać Śnieżkę i miksować kilka minut na wysokich obrotach. Do ubitej Śnieżki dodać serek mascarpone, ponownie zmiksować. Jesli masa okaze sie za mało słodka, można dodać trochę cukru pudru. Wystudzoną żelatynę połączyć z masą, delikatnie i dokładnie mieszając. Masę wylać na herbatniki, wyrównać.
    Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc, przed podaniem wierzch posypać startą czekoladą. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń