Do góry

Desery Przepis na:

Cappuccino

Cappuccino

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 319

Dodano:

Odsłon: 17337

CIASTO PRZEPYSZNE POLECAM :)

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oliwy
  • składniki na masę:
  • 1 całe jajko
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 3 serki homogenizowane o smaku waniliowym (450g)
  • 3 1/2 łyżeczki żelatyny
  • pół szkl. wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny
  • PONADTO:
  • 1 op. biszkoptów
  • 1szkl.mocnej kawy rozpuszczalnej +2 łyżeczki cukru
  • kakao do dekoracji
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować biszkopt ; ubić białka z 4 jaj, dodać żółtka i cały czas miksując dodawać pozostałe składniki. Masę biszkoptową wylać do tortownicy i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.

  2. Przygotować masę: masło zmiksować na biały puch, dodać1 całe jajko i żółtka ,dalej miksować. Następnie dodać serki wymieszać, dodać mleko w proszku. Dalej miksować. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną we wrzątku. Kawę cappuccino rozpuścić w szklance gorącej wody. Nasączyć tą kawą upieczony biszkopt. Na to wylać połowę masy, potem układać namoczone w kawie biszkopty, na to wylać resztę masy .Całość posypać kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mariusz28 24 lutego 2011 w postaci płynnej dodać do masy i szybko wymieszaj mikserem jak dodasz żelatynę ,dokładnie wymieszaj pozdrawiam i powodzenia :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Iza25Cz 15 lutego 2011 Być może moje pytanie wyda Ci się banalne, ale jeszcze nigdy nie używałam żelatyny:) Czy żelatyna tężeje tak jak galaretka? I czy trzeba ją dodać do masy, jak zaczyna tężeć, czy w postaci płynnej?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń