Do góry

Desery Przepis na:

Cappuccino-biszkoptowe

Cappuccino-biszkoptowe

Autor: kuchareczka-M

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 27

Dodano: 14.02.2010

Odsłon: 17674

Niedrogie, łatwe w przygotowaniu i bardzo syte ciasto na biszkopcie z kremem o smaku cappuccino.

Składniki

  • jajka, 5
  • cukier, 3/4 szkl
  • Mąka pszenna, 1 i 1/4 szkl
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • kakao czarne, 4 łyżeczki
  • KREM CAPPUCCINO
  • mleko, 2 szkl
  • cukier zwykły, 1/2 szkl
  • cukier waniliowy, całe opakowanie
  • budyń śmietankowy (waniliowy), 1
  • pszenna mąka, 3 duże łyżki
  • margaryna, kostka
  • kawa cappuccino(smak wg,uznania), ok. 2 łyżki
  • czekolada do dekoracji, jedna tabliczka (najtańsza)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT- Całe jajka ubić z cukrami i dodać mąkę, kakao i proszek. Wylać na blechę i piec ok 15-20 min. Po upieczeniu ciasto przekroić na pół i można nasączyć np. wodą z cukrem i cytryną.

  2. KREM- Jedna szklankę mleka zagotować z cukrem i cuk. waniliowym. Drugą szklankę mleka wymieszać z mąką i budyniem i wlać do gotujacego się mleka. Powstanie bardzo gęsty budyń. Budyń ostudzić aż będzie zimny i zmiksować go z margaryną aż powsanie krem. Następnie dodać kawę cappuccino.

  3. Gotowy kem wyłożyć na jedą część ciasta i przykyć drugą. Połowę czekolady można rozpuścić z masłem i polać ciasto a resztę czekolady zetrzeć na wiórki i posypać lub całość posypać czekoladowymi wiórkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Gutka 14 lutego 2010 Moje ulubione smaki kawowy i czekoladadowy w jednym :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń