Do góry

Dania główne Przepis na:

Carbonara.. po prostu!

Carbonara.. po prostu!

Autor: MP3-ka

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1408

Dodano: 07.03.2013

Odsłon: 28660

pyszny, szybki, prosty i przede wszystkim mega sycący makaron!

Składniki

  • na 3 porcje: 300g makaronu spaghetti
  • kawałek boczku - ja użyłam włoskiej Pancetty, ale można nasz Polski :)
  • 330ml śmietany 30% sól, pieprz
  • 2 żółtka, 1 średnia cebula
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy - ma być al dente. Boczek kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy - składniki wrzucamy na patelnię lekko natłuszczoną oliwą/olejem. Smażymy aż cebulka i boczek delikatnie się zarumienią. Na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem - uwaga, nie przesadzić z solą, gdyż boczek, zwłaszcza włoski, sam w sobie jest słony! śmietanka ma się zredukować - powstanie gęsty sos.

  2. Gotowy makaron odcedzamy, i wrzucamy na patelnię. Mieszamy dokładnie by cały sos oblepił makaron. Następnie wbijamy dwa żółtka, wyłączamy gaz, i delikatnie wszystko mieszamy. Makaron nabiera połysku :) nakładamy na talerz, można posypać parmezanem, i czymś zielonym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń