Do góry

Dania główne Przepis na:

Carbonara z mrożonym serkiem topionym

Carbonara z mrożonym serkiem topionym

Autor: Matematyczka

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 775

Dodano: 06.07.2012

Odsłon: 6291

Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.

Składniki

  • Makaron np spaghetti, ok 200g
  • Ser topiony (dowolny, duży), 100g
  • śmietana kremówka 30%, 100ml
  • rzodkiewka, kilka
  • żółtko, 1 szt.
  • kiełbasa, parówka, boczek (dowolna wędlina), ok 100-150g (wg uznania)
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Serek topiony włożyć do zamrażalnika- zamrozić (najlepiej włożyć wieczorem dzień wcześniej, przed planowanym obiadem). Makaron ugotować al dente. Dowolną wędlinę pokroić w talarki (lub kosteczkę paseczki) i podsmażyć. Rzodkiewkę pokroić i na koniec smażenia dodać do wędliny.

  2. Wymieszać śmietankę kremówkę z żółtkiem, tak aby się dobrze połączyły.

  3. Przed samym odlaniem makaronu, wyjąć serek topiony, zetrzeć go na tarce i dodać do mieszanki śmietanowo- żółtkowej.

  4. Odcedzić makaron, wlać do gorącego jeszcze makaronu śmietanową mieszankę i energicznie wymieszać do połączenia składników.Wyłożyć na talerze, posypać wędliną z rzodkiewką, można też dodać wcześniej, wszystko razem wymieszać i dopiero podać. SMACZNEGO :)

  5. Nazwałam to danie 'resztkowa' ponieważ kiełbasa, której użyłam została po przyrządzaniu żurku- było jej za dużo.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń