Do góry

Przekąski Przepis na:

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

Autor: PatiGotuje

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 1435

Dodano: 09.12.2017

Odsłon: 1544

Carpaccio z buraka to jedno z moich ulubionych dań. Najważniejsze w tej potrawie jest dla mnie to, że jest prosta i nie przekombinowana. Dzięki pieczeniu buraki zyskują niesamowitego aromatu, a smak jest dodatkowo podkreślony. Wystarczy dodać dobry ser wraz z oliwą z oliwek i zyskujemy fenomenalną i elegancką przystawkę.

Składniki

  • 4 średnie buraki
  • kawałek sera pecorino
  • Oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraki dokładnie myjemy i owijamy szczelnie folią aluminiową. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 165°C i pieczemy około godziny, aż będą miękkie. Najłatwiej jest to sprawdzić za pomocą patyczka do szaszłyków, jeśli patyczek wbija się łatwo w buraka to znaczy, że są gotowe. Upieczone rozwijamy z folii i pozostawiamy do wystudzenia. Zimne buraczki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Najlepiej wykorzystać do tego tarkę/mandolinę taką jak do krojenia ogórków na mizerię.

  2. Pokrojone buraczki układamy na talerzu, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i startym na drobnych oczkach serem. Przystawkę możemy udekorować np. rukolą.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń