Do góry

Przekąski Przepis na:

Carpaccio z buraka:

Carpaccio z buraka:

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 254

Dodano:

Odsłon: 545

Tania, zdrowa i smaczna przystawka .

Składniki

  • 2 czerwone średnie buraczki
  • kilka listków rukoli
  • 60 g wędzonego twarogu
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • Sos:
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron (może być inny)
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka gęstego octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • Dodatkowo:
  • płatki nagietka
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraki umyć, owinąć folią spożywczą i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 50 minut.
    Ostudzić.

  2. Składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
    Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

  3. Buraki pokroić w cieniutkie plastry (najlepiej krajalnicą by wszystkie miały jednakową grubość).
    Ułożyć na talerzu. Na burakach ułożyć liście rukoli i rozsypać pokruszony wędzony twaróg.
    Posypać grubo mielonymi orzechami włoskimi (wcześniej podprażonymi na suchej patelni).
    Polać przygotowanym sosem.
    Udekorować płatkami nagietka (są jadalne).
    Przed podaniem schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń