Do góry

Przekąski Przepis na:

Carpaccio z pieczonymi burakami i salsą prowansalską

Carpaccio z pieczonymi burakami i salsą prowansalską

Autor:

Przepisów i artykułów: 937 Ocena: 24305

Dodano:

Odsłon: 1722

Propozycja na lekką, delikatną i smaczną przystawkę warzywno - serową z wyrazistą i aromatyczną salsą prowansalską.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA DWIE PORCJE:
  • 4 małe buraki czerwone
  • 2 pomidory Kumato
  • 1 kulka Mozzarelli
  • SALSA PROWANSALSKA:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • czarny pieprz
  • sól do smaku
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraki dokładnie myjemy, odcinamy końce, smarujemy delikatnie olejem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1,5 godziny.

    * Wybierajmy mniejsze buraczki, gdyż są smaczniejsze i słodsze.

    ** Czas pieczenia zależy od wielkości i rodzaju partii, dlatego najlepiej sprawdzajmy patyczkiem czy buraczki są już odpowiednio miękkie.

    Upieczone buraki studzimy, a następnie obieramy ze skórki.

  2. Następnie przygotowujemy salsę prowansalską:

    Do miseczki dodajemy oliwę z oliwek, wodę, miód i sok z cytryny - wszystko dokładnie mieszamy do momentu powstania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżeczkę ziół prowansalskich oraz doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Ostudzone buraczki, pomidory Kumato i mozzarellę kroimy w plastry i układamy naprzemiennie na talerzu. Całość skrapiamy salsą prowansalską i gotowe!

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń