Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Carska pascha z bakaliami i wanilią"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22657
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 401
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 220
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 150
Polecam.
Odsłon: 168
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22657
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 401
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 220
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 150
Polecam.
Odsłon: 168
Składniki
Czas przygotowania: 65 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 570 kcal. Cena porcji: 3,20 zł
Twaróg trzykrotnie zmiel i dodatkowo przetrzyj przez sitko, aby był idealnie gładki. Rodzynki przebierz, zalej wrzątkiem, a kiedy napęcznieją, odcedź i dobrze osącz je na sitku. Kandyzowaną skórkę z pomarańczy drobno posiekaj.
Śmietanę mocno podgrzej. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Do masy żółtkowej cienkim strumieniem dolewaj gorącą śmietankę. Stale ucieraj mikserem. Do masy śmietanowo-żółtkowej dodaj miękkie masło, twaróg i rdzeń wanilii.
Dołóż przygotowane rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wszystkie dobrze wymieszaj mikserem.
Gazę kilka razy złóż, zmocz, od ciśnij i wyłóż nią miseczkę z dziurkami, tak aby końce wystawały poza brzegi foremki. Gładką masę serową umieść w przygotowanym naczyniu. Przykryj zwisającymi końcami gazy.
Przyciśnij talerzykiem, dodatkowo obciąż go np. słoikiem z wodą i całość wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia paschę ostrożnie wyjmij z pojemnika. Usuń gazę. Przełóż na talerz. Deser udekoruj kandyzowanymi owocami.Źródło: Tina