Do góry

Dania główne Przepis na:

Casarecce w sosie śmietanowym z kurczakiem i kalafiorem

Casarecce w sosie śmietanowym z kurczakiem i kalafiorem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2027 Ocena: 45633

Dodano:

Odsłon: 1909

Cóż tu dużo pisać...makaron palce lizać. Kurczak oblany sosem śmietanowym ,do tego różyczki kalafiora...na dokładkę świeża i aromatyczna natka pietruszki...Yummy!

Składniki

  • 250 g makaronu casarecce (opcjonalnie można podać inny)
  • 400 g filetów z kurczaka
  • 300 g różyczek kalafiora
  • 1 duża cebula
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml śmietany 36%
  • łyżka mąki
  • pęczek natki pietruszki
  • sól ,pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
    W garnku na odrobinie masła klarowanego szklimy posiekaną cebulę ,dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka oraz podzielonego na małe różyczki kalafiora. Całość smażymy ok. 5 min doprawiając do smaku solą oraz pieprzem ,pod koniec smażenia oprószamy mąką.
    Filety zalewamy gorącym bulionem warzywnym dusimy na wolnym ogniu 10 min.
    Następnie dodajemy śmietankę ,dokładnie rozprowadzamy i dusimy chwilę na wolnym ogniu (w razie potrzeby sos można zredukować).
    Do sosu dodajemy makaron ,dusimy chwilę razem z sosem. Garnek zestawiamy z ognia ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.
    Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń