Do góry

Przekąski Przepis na:

Cebula faszerowana

Cebula faszerowana

Autor: mysia192

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 49

Dodano: 02.07.2011

Odsłon: 1252

Cebula nadziewana mięsem mielonym smakuje przede wszystkim dorosłym.

Składniki

  • bułka razowa, 1
  • suszone borowiki, 8 g
  • cebula, 4 duże lub 8 mniejszych
  • Natka pietruszki
  • pomidory, 2
  • jajko, 1
  • mięso mielone, 50 dag
  • pieprz i mielona papryka
  • śmietanka, 100 g
  • rosół, 100 ml
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bułkę i grzyby namoczyć oddzielnie w ciepłej wodzie

  2. Cebule obrać i w zależności od wielkości gotować w osolonej wodzie 20-30 min, po czym odsączyć i pozostawić do ostygnięcia. Odkroić wierzchy, a wnętrza wydrążyć pozostawiając jedynie dwie warstwy łuskowatych liści. Wydrążone łuski oraz wierzchy pokroić w drobną kostkę.

  3. Natkę opłukać i drobno posiekać. Pomidory umyć, usunąć gniazda szypułek, a resztę pokroić w kostkę. Bułkę wycisnąć i rozgnieść, grzyby osączyć na sitku i drobno posiekać. Wodę po moczeniu grzybów zachować.

  4. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Mięso wymieszać z natką, bułką, pomidorami, grzybami oraz jajkiem i 1/3 posiekanej cebuli. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Nadzieniem wypełnić cebule.

  5. Cebule ułożyć w formie żaroodpornej. Wodę po grzybach przecedzić przez papierowy filtr i ze śmietanką dodać do rosołu. Tak przygotowany sos nalać do formy i piec 25 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń