Do góry

Dodatki Przepis na:

Cebula w zalewie olejowo- octowej

Cebula w zalewie olejowo- octowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 721 Ocena: 48019

Dodano:

Odsłon: 3011

Idealna jako dodatek do śledzi, można ją również z powodzeniem wykorzystywać jako dodatek do obiadu. Pyszna, delikatna w smaku, lekko słodkawa, pachnąca liściem laurowym, zielem angielskim. Co ważne jest gotowa do spożycia od razu po zrobieniu (wystarczy ją wystudzić), można także zamknąć ją w słoiku razem z zalewą (również po wystudzeniu) i przechowywać w lodówce. I jeszcze jedna możliwość: Cebulę razem z zalewą (zagotowane) wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odwracamy do góry dnem, odstawiamy do wystudzenia. Można przechowywać jak każde inne przetwory na zimę.

Składniki

  • cebula 4 sztuki
  • zalewa:
  • ocet 3/4 szklanki
  • woda 1.5 l
  • sól 2 łyżki
  • ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki
  • olej słonecznikowy 4 łyżki
  • cukier 1 szklanka
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Składniki przeznaczone na zalewę wkładamy do garnka, całość doprowadzamy do wrzenia. Na wrzącą zalewę wrzucamy cebulę, gotujemy 3- 4 minuty. Następnie całość odstawiamy do wystudzenia. Zimną cebulę wykorzystujemy od razu lub razem z zalewą przekładamy do słoika, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Możemy przechowywać w ten sposób kilka dni, nie wiem czy dłużej, bo nie sprawdzałam.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zonia48 04 grudnia 2015 Na 4 szt. cebuli aż tyle zalewy potrzeba?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 28 grudnia 2014 Cebulę z zalewy octowej do tej pory kosztowałam jedynie w postaci części sałatki wekowanej w takowej zalewie. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis! Zapowiada się bardzo ciekawie :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń