Do góry

Dania główne Przepis na:

Cebulaki

Cebulaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1001

Dodano:

Odsłon: 1501

Pyszne drożdżowe paszteciki z farszem cebulowym, podawane z barszczem lub bulionem.

Składniki

  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Mleko 1/2 szklanki, 2 łyżki masła
  • Jajko 1 szt
  • Drożdże 2 dag
  • FARSZ
  • Cebula 2 szt duże
  • Łyżka masła, sól, pieprz
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Do mąki dodać masło, mleko rozmieszać z drożdżami, wylać na mąkę, dodać jajko, szczyptę soli. Wyrobić ciasto i pozostawić aby podwoiło objętość.

    Ciasto rozwałkować na cienki placek i pokroić na kwadraty 6x6cm.

  2. Cebulę obrać, pokroić w krążki i zeszklić na maśle, dodać sól i pieprz.
    na każdym kawałku ciasta położyć łyżeczkę cebuli, można dodać kawałek papryki.Zawinąć ciasto nakładając dwa przeciwległe rogi jeden na drugi.
    Cebulaki można posypać tartym żółtym serem i słodką papryką w proszku.

    Piec na złoty kolor w piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni.

    Podawać z barszczem czerwonym lub bulionem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń